Tatry - Polskie Towarzystwo Tatrzańskie (1873-1950) (Heliograwiura R. PaulusenaNakładem Tow. Tatrzańskiego, 1889)
Zawiera opisane drukiem reprodukcje, heliograwiury - ukazujące widoki Tatr, Zakopanego, Pienin, Doliny Ojcowskiej, Spiszu obfotografowane z natury na zlecenie Tow. Tatrzańskiego w Zakopanem. Autorzy fot.: Awit Szubert, Stanisław Bizański, Władysław Bizański, Joseph Rizza, Edward Trzemeski.
[Heliograwiura R. Paulussena w Wiedniu].
Keywords: Fotografowie; Polska; Góry; w fotografii; Krajobraz; Górale; Przewodnicy górscy; Pieniny; turystyka; Tatry; Ojców (woj. małopolskie); Ojcowski Park Narodowy; Zakopane (woj. małopolskie); Spisz; Lubownia Stara (Słowacja); zamek; Tatry Wysokie; Karpaty Wschodnie