Do ogółu Zjednoczonej Emigracji - Woronicz, Konstanty; Imprimerie de Bourgogne et Martinet. (w Drukarni Bourgogne et Martinet, 1840)
Pismo odwołujące się do poprzedniej odezwy autora pt. "Rzecz o najwłaściwszej dynastji dla Polski" skrytykowanej przez środowisko emigracyjne, a nawołującej do zjednoczenia się emigracji pod przewodnictwem jednego dowódcy i propagującej ideologię monarchiczną w Polsce.
[Konstanty Woronicz].
Keywords: Polacy za granicą; polityka; Francja; Wielka Emigracja; Monarchizm; Polska