[Odezwa. Inc.:] "Głos trzech kapłanow polskich, do braci na tułactwie. Bracia, Zbliża się dzień 29 Listopada, dzień pamiętny, który wszyscy ziemi naszej mieszkańcy obchodźą z żalem i radością [...]" - Sadowski, Michał.; Juszkiewicz, Jan.; Łukaszewicz, Tadeusz. (s.n.], 1844)
Odezwa kapłanów polskich do emigracji z prośbą o uczczenie 14-ej rocznicy powstania listopadowego, w zgodzie i jedności.
[Sadowski, Juszkiewicz, Łukaszewicz].
Keywords: Powstanie 1830 r. listopadowe; obchody; Rocznice; Wielka Emigracja; Emigracja polityczna; Polska; Polacy za granicą; Francja; Duchowieństwo polskie; Paryż (Francja)