[Odezwa. Inc.:] ``My niżej podpisani dowiedziawszy się: iż rozesłano temi dniami pomiędzy Polaków listy drukowane z podpisem Xiążęcia Swiatopełka Piasta Mirskiego, w których Mirski obwieszcza [...]'' - Benduski, Roman; Mickiewicz, Adam; Słowacki, Juliusz; Zamoyski, Władysław (s.n., 1843)
Akt potępiający przejście na prawosławie i przyjęcie amnestii carskiej przez Bogumiła Mirskiego Świętopełka, wydany przez Emigrację, po pertraktacjach przeprowadzonych z nim przez delegatów Koła Towiańczyków: Seweryna Goszczyńskiego, Romana Benduskiego i Teodora Ernesta Rutkowskiego.
Roman Benduski [et al.].
Keywords: Wielka Emigracja; Polacy za granicą; Francja; Towianizm; Katolicyzm; a prawosławie; Konwersja religijna; Prawosławie; a katolicyzm