De ratione communi omnium linguarum et literaru[m] commentarius Theodori Bibliandri. Cvi adnexa est compendiaria explicatio doctrinae recte beateque vive[n]di et religionis omnium gentium atque populorum, quam argumentum hoc postulare videbatur (apud Christoph Froschover, 1548)
Polonicum: s. 233-234 Ocziecz nasch (tekst Modlitwy Pańskiej po polsku). Cytuje Macieja z Miechowa i Mączyńskiego. Por. s.140-141, 9, 12-15.
Oprawa z wizerunkami apostołów Piotra i Pawła, wytłoczone nazwisko autora i tytuł: THEOD. BIBLIANDR. COMMUNI LINGUARU.ET LITERARUM, oraz pod wizerunkami apostołów powtarzane tłoczenie daty 1539, zachowane resztki zapięć, oprawa Zygmunta Augusta.
Keywords: Język hebrajski; gramatyka; Językoznawstwo