[Odezwa. Inc.:] ``Ziomkowie, w chwili gdy cudowne wypadki niewstrzymanym pędem, nie tylko pióro ale myśl samą wyprzedzają [...]'' - Czartoryski, Adam Jerzy (w Drukarni Maulde i Renou, 1848)
Odezwa do emigracji nawołująca do poświęcenia i zawiadomienie o przekazaniu swych funkcji Stanisławowi Barzykowskiemu.
A. Czartoryski.
Keywords: Wiosna Ludów; Wielka Emigracja; Emigracja polityczna; Polska; Polacy za granicą; Francja; a Francja