[Dokumenty chłopskie XVIII-XIX w. z Żywca i okolic]
Kwit odpłacki wystawiony przez Annę Pietrasinę (odbierającą pieniądze). Wymienieni: Józef i Regina Pietrasinowie - nieżyjący rodzice Anny ze wsi Nieledwia; Regina Misiarz - ciotka Anny, odpłacająca; Kazimierz Misiarz - mąż Reginy oraz wierzyciele Anny Pietrasiny: Jan Wojciuch z Szarego i Katarzyna Szczotka. Podpisani: Anna Pietrasina; Regina i Kazimierz Misiarz; Katarzyna Kayfas - siostra Reginy Misiarz (z d. Pietrasina) oraz Mateusz Witosz (w dok. Witos) - wójt Nieledwi; Jan Witosz - przysięgły; Stanisław Włoch i Marcin Włoch - świadkowie. Spisał F[ranciszek] Ziętarski. Milówka, 1859.08.18. K. 1-2.
K. 39-42 silnie uszkodzone.
Keywords: Chłopi; gospodarka; Polska; Testament; historia; Cięcina (woj. śląskie); Kamesznica (woj. śląskie); Milówka (woj. śląskie); Nieledwia (woj. śląskie); Rajcza (woj. śląskie); Rycerka Górna (woj. śląskie); Sól (woj. śląskie); Szare (woj. śląskie); Ujsoły (woj. śląskie)