[Dokumenty chłopskie XVIII-XIX w. z Żywca i okolic]
Dratnal Marcin ze wsi Ujsoły - testament. Wymienieni: Barbara Lach (córka), Józef Lach (zięć), Jakub Lach (brat Józefa), Wojciech Lach (ojciec Józefa i Jakuba), Jan Lach (wnuk testatora), Wojciech Kręcichwost (w dok. Kręcikwost) - chłop ze wsi Ujsoły oraz Mikołaj Kocoń, Józef Paździorko (w dok. Paszdziorko) - wierzyciele testatora i Ogiegło - leśniczy. Ujsoły, 1839. K. 1-2.
K. 33 - dok. silnie uszkodzony, ubytki na karcie.
Keywords: Chłopi; gospodarka; Polska; Testament; historia; Brzuśnik (woj. śląskie); Cięcina (woj. śląskie); Cisiec (woj. śląskie); Kamesznica (woj. śląskie); Milówka (woj. śląskie); Nieledwia (woj. śląskie); Pewel Mała (woj. śląskie); Rycerka Dolna (woj. śląskie); Sól (woj. śląskie); Szare (woj. śląskie); Ujsoły (woj. śląskie); Żabnica (woj. śląskie); Żywiec (woj. śląskie)