[Dokumenty chłopskie XVIII-XIX w. z Żywca i okolic]
Bieleś Jan ze wsi Kamesznica - testament (ekstrakt). Wymienieni w dok.: Katarzyna Bieleś z d. Niemiec (żona); Regina Bieleś (córka); bracia testatora - Jakub i Andrzej (Andrzej przebywa w twierdzy Spilberg). Podpisani: Wojciech Porębski i Józef Jakus (przysięgli); Maciej Motyka (świadek); Marcin Bednarz (wójt). Kamesznica, 1832.11.16. Testament ogłoszono 1836.10.03. Poniżej parafy urzędowe. Dwa odciski pieczętne w czerwonym laku - wsi i dominium Kamesznica. K. 1-2.
K. 55-60 ze śladami po zalaniu.
Keywords: Testament; historia; Polska; Chłopi; gospodarka; Cięcina (woj. śląskie); Kamesznica (woj. śląskie); Krzyżowa (woj. śląskie); Leśna (woj. śląskie); Milówka (woj. śląskie); Oszczadnica (Słowacja); Przyborów (woj. śląskie); Rajcza (woj. śląskie); Rycerka Dolna (woj. śląskie); Rycerka Górna (woj. śląskie); Sól (woj. śląskie); Szare (woj. śląskie); Tresna (woj. śląskie); Ujsoły (woj. śląskie)