Korespondencja gen. Władysława Zamoyskiego z lat 1833-1868. Listy do Zamoyskiego od następujących: A-K - Zamoyski, Władysław (1833)
Babiański Michał i Cybulski Juliusz 1853 k. 1-2, przy tym kopia listu tychże do Zaleskiego 1853 k. 2. - Balińska Maria Kazimiera 1866 k. 3. - Baranowski Jan Józef 1863 k. 4. - Barzykowski Stanisław b.d. k. 5-6. - Beaumont kapit. 1864 (2) (kop. streszcz.) k. 7-8. - Bem Józef 1833 k. 9-10. - Bentkowski Władysław 1853 k. 11. - Breański Feliks 1848 k. 12-13. - Brown William 1840 k.12-13. - Brzeziński Stanisław Poncjan 1839-1847 i b.d. (15) i dopisek k. 16-43, przy tym kopia ogłoszenia w sprawie kwesty na kaplicę w Londynie 1842 k. 27, odezwa do Polaków 1845 k. 36-37 i kopia listu Brzezińskiego do L[eona] Rz[ewuskiego] 1845 k. 37v. - Brzeżański [Antoni?] 1857 k. 44. - Bystrzonowski Ludwik 1841 k. 45-46. - Cahen Isidore (Archives Izraelites) 1861 k. 47-48. - Chłapowski Dezydery b.d. k. 49. - Chodźko Aleksander 1853-1862 (4) k. 50-64, przy tym tłumaczone przez Chodźkę z tureckiego i arabskiego listy Sefer paszy z Kaukazu do: Adama J. Czartoryskiego b.d. k. 63-64, Władysława Jordana 1859 k. 54-55 oraz list NN do NN z Kaukazu (oryg. arabski i tłum. franc.) k. 60-62 i prospekt (druk.) k. 57. - Chodźko Leonard 1867 k. 65-85, przy tym kartki z rodowodem Zamoyskich k. 67-85. - Chrzanowski Leon Wojciech Ignacy 1852 k. 86-87. - Chwaliszewski Marcin 1862-1864 (5) k. 88-93. - Colson Felix 1866 k. 94-95. - Czajkowski Michał 1840 k. 96-97. - Czartoryski Adam Jerzy b.d. (17) k. 98-125. - Czechowicz Antoni 1849 z życiorysem k. 126-127. - Czyński Jan 1867 k. 128. - Dąbrowski Michał 1865 k. 129-130. - Dekowski Adolf 1841 k. 131-132. - Delières L. H. 1867 k. 133-134. - Dembiński Henryk 1853 i 1854 (2) k. 135-138. - Direction de la Police Generale du Royaume 1841 (3) k. 139-141. - Dobrzyński F. 1850 (kop.) k. 142. - Drouyn de Lhuys Edmond 1859 (kop.) k. 143. - Duchiński Franciszek 1849-1867 (26) k. 144-195, przy tym list tegoż do NN w sprawie funduszów na opracowanie Historii Polski 1869 k. 192-194 i kwit 1864 k. 195. - [Dupanloup] Felix bp. 1861 i 1864 (2) k. 196-200. - Dzwonkowski Edward 1850 k. 201-202. - Fredro P. 1860 k. 203-204. - Gajewski Stanisław 1844 k. 205-206. - Giełgud Władysław 1863 k. 207-208. - Glass Henryk 1866 k. 209-210. - Godlewski S. ks. 1863 k. 211-216. - Golian Zygmunt 1859 k. 217. - Golowin (Golovine) Iwan 1862 (kop.) k. 218-219. - Gromczyński Andrzej 1859 k. 220-221.
Listów 271.
Keywords: Powstanie styczniowe (1863-1864); Mołdawia; Włochy; Turcja; Węgry; Francja; Emigracja polska w Ameryce; Emigracja polska w Anglii; Emigracja polska w Turcji; Emigracja polska we Francji; Emigracja polska Włochy