[Kopie aktów przeważnie do stosunków polsko-krzyżackich z lat 1259-1398] (1801)
k. 1-2 Przedłużenie zawieszenia broni z Krzyżakami przez Kazimierza Wielkiego. Kraków, 15 maj 1334. Druk: ``Lites ac res gestae [...]'' Wyd. 2, Poznań 1890 T. 1 s. 443-444. k. 3-4 Wyrok w procesie między Władysławem Łokietkiem a Krzyżakami. Inowrocław, 10 luty 1321. Druk [nieco odmienny]: ``Lites ac res gestae [...]'' Wyd. 1 Supplementum, Poznań 1880 s. 38-39. k. 5-8 Protest i apelacja Krzyżaków od wyroku w procesie z Kazimierzem Wielkim 4. lutego 1339. Druk: ``Lites ac res gestae [...]''Wyd. 2, Poznań 1890 T. 1 s. 89-92. k. 9-10 Umowa Stiboriusa de Szolistro z braćmi żony w sprawie posagu. In Meszewi, 18 styczeń [?] 1832. k. 11-12 Instrument notarialny przywileju Mendoga dla Krzyżaków z 7 sierpnia 1259, sporządzony na życzenie mistrza krzyżackiego w Inflantach Gosiwinusa de Herike. Ryga, 7 marzec 1352. Streszczenie przywileju w j. pol.: ``Skarbiec diplomatów [...]'' Wyd. I. Daniłowicz. Wilno 1860 T. 1 s. 99. k. 13-14 Przywilej Witolda dla mistrza Konrada von Jungingen na wyrąb drzewa i dożywotnie polowanie. Kowno, 14 pazdziernik 1389 [k. 14 zawiera streszczenie]. k. 16-18 Układ Jagiełły z Krzyżakami w sprawie granic. Troki, 29 wrzesień 1379. [k. 17 zawiera streszczenie]. Druk: ``Codex diplomaticus Lithuaniae. Wyd. E. Raczyński. Vratislaviae 1845 s. 53-55. k. 19-22 Traktat pokojowy Witolda z Krzyżakami. Salin, 12 pazdziernik 1398. Druk: E. Weise, Die Staatsvertrage des Deutschen Ordens in Preussen im 15 Jahrhundert. T. 1. Królewiec 1930 nr 2 s. 2. k. 23 Układ graniczny Ziemowita księcia mazowieckiego z Krzyżakami. Bratean, 8 listopad 1343. k. 24 ''Disze nochgeschrebene seijn von des Herren Konigis wegen gekomen czu dem Tage`` następnie wymienienionych zostało 16 dostojników królestwa polskiego.
Odpisy z Arch. Królewieckiego, kolacjonowane przez J. Voigta, zapewne dla T. Działyńskiego w związku z wyd. ``Lites ac res gestae [...]''.
Keywords: Umowy miedzynarodowe; Polityka międzynarodowa