"Limites cum suis Terminis, et me[n]tionib[us] Qui continent[es] in Actis Castren[sibus] Posnan[iensibus], tam in Castro, quam in Praetorio existen[ses]"
Wypisy z ksiąg grodzkich i ziemskich: poznańskich, kościańskich, pyzdrskich, kcyńskich, konińskich, gnieźnieńskich (seria rezygnacji i "inscriptiones") z lat 1309-1661. Także wypisy z kancelarii biskupiej i archiwum kapitulnego. Najczęściej są to opisy dóbr i ich rozgraniczenia, a także transakcje majątkowe; ponadto wywody szlachectwa. Na k. 150 wpis świadczący o odbytej lekturze (stwierdzenie braku pewnych materiałów). Materiał do badań ono- i topomastycznych, genealogicznych oraz dziejów sądownictwa i kancelarii staropolskiej.
pismo kilku rąk
Keywords: Wielkopolska; genealogia 14-15 w. Wielkopolska; rozgraniczenia dóbr 14-17 w. Wielkopolska; sądy 14-17 w. Wielkopolska; transakcje majątkowe 14-17 w. Wielkopolska