``Consul Gedanensis de Iuribus Provinciae Prussiae et Civitatis Gedanensis aliisq[ue] In Curia Gedanensi occurrentibus negotiis, ex Archivo Gedanensi aliisq[ue] Manuscriptis informatus. Tomus Tertius''
Jest to rodzaj kompendium, w którym alfabetycznie zebrano wypisane z różnych źródeł postanowienia prawne, regulacje obowiązków władz miejskich, rodzaje przestępstw i kar za nie lub ważne informacje do prowadzenia polityki przez władze miasta Gdańska. Tom zawiera hasła na litery K-Q.
Wewn. k. opr. zniszczona. Na k. wewn. opr. dawna sygn. ``108'' Pomiędzy s. 500 i 501 zachowana dawna bibuła.
Keywords: Gdańsk; prawo miasta Gdańska