"Consul Gedanensis de Iuribus Provinciae Prussiae et Civitatis Gedanensis aliisq[ue] In Curia Gedanensi occurrentibus negotiis, ex Archivo Gedanensi aliisq[ue] Manuscriptis informat[us]. Tomus Quartus"
Jest to rodzaj kompendium, w którym alfabetycznie zebrano wypisane z różnych źródeł postanowienia prawne, regulacje obowiązków władz miejskich, rodzaje przestępstw i kar za nie lub ważne informacje do prowadzenia polityki przez władze miasta Gdańska. Tom zawiera hasła na litery R-Z. Na s. 647-665 indeks zawartości wszystkich czterech tomów oznaczony jako "Index Titulorum"
pismo wielu rąk
Keywords: Gdańsk; prawo miasta Gdańska