``Regestrum inceptum est actionum communium per advocatum Stanislaum Kothussky sub anno [...] 1569 feria sexta post festum Pentecosten proxima'' 03.06. 1569 - 02.09. 1572 (1569)
Strony stają ``coram officio advocatiali et scabinia iuratis'' albo ``coram iudicio bannito''. oblata pełnomocnictwa m. Oświęcimia z 1570 r.; oblata pełnomocnictwa m. Lwowa. oblata dekretu Zofii ze Sprowy Tarnowskiej z 1571 i spór w sprawie tego dekretu, toczony przed sądem przez bakałarza Sebastiana Kloczkowicza i Sebastiana Ficzkowicza; oblata innego dekretu tejże Tarnowskiej z 1571; jest też oblata listu tejże do burmistrza i rajców Przeworska, po polsku, z datą 31.08. 1571; ponadto oblata listu polskiego tejże do wójta i ławników Przeworska, z datą 16.01. 1572. Otaksowanie ruchomości zmarłej Katarzyny Gawłowej {ubiory, narzędzia, naczynia, pościel, bielizna)", note="Na odwr. przedniej okł. napis ręką z 16 w.: ``Emptus iste liber ex poenis acceptis: gr. 19'' Na przedniej okł.: Regestrum; Data: 1540 wyciśnięta kilka razy k. 1 czysta", note="Mf 2516", note="st. zas.", note="Łac., pol.", note="kupione od Igla, AB 161"
Keywords: Przeworsk; Oświęcim; Lwów; miasta 16 w.; sądy miejskie 16 w.