``Rodowód Potockich aż do naszych czasów 1820 rok z ciekawemi dokumentami dotyczącymi się tej familij ułożony pracą Antoniego Chrząszczewskiego. [...]''
``Do Rodowodu Potockich. |Wypis potomstwa St. Szczęsnego Potockiego i sor. Maryi z Mniszków Potockiey - kopia z ekstraktu 1802 Rzecz dziwna, na co mogła być potrzebna oblata takiego dokumentu, przy życiu Stan. Potockiego, który umarł dopiero w 1805 roku, nota bene 3 maja. dlatego, że żona jego, miała, żyjąc z nim, jak wiadomo, inne dzieci, jako np. Dzierżańskiego?, nie wspominając innych, których Potocki uznawać nie chciał, a może w onych czasach potrzebne to było dla jakiejś sprawy w podobnym celu.''
Mf 2167