"Summarium singularium actorum nec non antiquarum consvetudinum, variorum casuum, eventuum in Cathedrali et parochialibus Dioecesis Posnaniensis Ecclesiis firmant, tumdenique |Historiam Sacram et profanam quoquomodo juvare possunt - Kapituła poznańska 18 w. (1786)
Zawiera kopie dokumentów z lat 1428-1809 Od roku 1772-1809 mamy podane wyłącznie tylko luźne wydarzenia w diecezji poznańskiej bez podania sygnatury inwentarza [rodzaj kroniczki kapituły poznańskiej]. W tekst sumariusza wplecione zostały: na k. 57v kopia listu biskupa Andrzeja Stanisława Młodziejowskiego, kanclerza W. K. do Kapituły Poznańskiej z 1775; na k. 58v dwa listy biskupa Okęckiego do tejże Kapituły z 1782 i 1783. Na k. 59v list króla pruskiego Fryderyka Wilhelma do Kapituły Poznańskiej z dn.05.08. 1793 oraz list wiernopoddańczy Kapituły Poznańskiej do tegoż króla z 1793. Na k. 60v list Prymasa Polski Michała Poniatowskiego do Prepozyta Kapituły Poznańskiej
Ex Triginta duabus |metricis seu |Libris Actorum Cpli collectum A. 1786." Obejmuje |wypisy historii Poznania z lat 1428-1809.
Keywords: Poznań; Wielkopolska