``Uwagi nad stanem politycznym Polski - |błędy i wady Polaków oraz |zbawienne środki do wybicia oyczyzny na niepodległość określające - po ostatnim rozbiorze Polski zdają się być napisane.''
Łojko, Feliks Rędziejewski, Examen du systeme des cours de Vienne de Petersbourg et de Berlin concernant le demembroment de la Pologne. k. 34-53; tłum. tekstu franc.
rkps, pismo kilku rąk