[Akta do panowania króla Stefana Batorego (1585)] - Batory (król Polski, Stefan
Listy (zob. opis sygn. BK 281)
Nie udało się zidentyfikować ręki kopisty; być może należy go szukać w kręgu filologa i historyka Erazma Rykaczewskiego działającego właśnie w Paryżu, gdzie poszukując Batorianów [na zlec. Włodz. Platera - "Sprawy wojenne króla Stefana Batorego, Wyd. I. Polkowski. Kraków 1887 s. VI] mógł trafić na oryginał zanim dostał się do księgarni Trossa. Kontakty Rykaczewskiego z Bibl. Kórn. wynikają z faktu wydania jej nakładem opracowanych przez niego Listów Cycerona dok. pod tym tyt. przeniesiony na sygn. BK 1398, cz. 1, nr 21 C. d. sygn. BK 282, kopii BK 281, omyłk. potr. jako oddz. sygn. 1 ręka, ident. z rkpsem BK 282 Jest to fragment 19-wiecznej kopii kodeksu Opalińskiego - rkps BK 281 obejmujący poz. 76-88 [por. opis]. Należy go wiązać z inną kopią będącą w posiadaniu Biblioteki Kórnickiej - sygn. BK 282, której część zawierająca poz. 1-75 pisana jest ok. poł. 19 w. tą samą ręką co rkps BK 327, natomiast część pokrywająca się treścią z BK 327 została przepisana później przez innego pisarza. Oznaczenia składek pierwszej części rkpsu BK 282 [3-35] kontynuowane są w rkpsie BK 327 [składki 36-37]. Brak nrów 1-2 przypisać należy obcięciu ich przez introligatora. Z opisu w inwentarzu kartkowym Celichowskiego [sygn.: AB 278/3] dowiadujemy się, że rkps BK 282 był nieoprawny. Kiedy na przełomie 19/XX w. przystąpiono do oprawy, zauważono zapewne brak jego końcowej partii, którą - mając pod ręką oryginał - z łatwością uzupełniono; tym tłumaczy się zmiana ręki i rodzaju papieru. Ów brakujący fragment, po odnalezieniu zapewne nierozpoznany, otrzymał obecną sygn. BK 327 na miejsce tekstu opisanego w Inwentarzu rkpsów Bibl. Kórn. z. 1 Kórnik 1930 [maszyn. pow. ], który przeniesiono z kolei do rkpsu BK 1398 [zob. notatka J. Studnickiej z 1951 na marg. inw. rkpsów w pracowni Bibl. Kórn. ] Kopia BK 282/327 była w posiadaniu Biblioteki Kórn. już w 1870 r., a więc przed zakupem oryginału dokonanego w 1872 u Trossa w Paryżu.
Keywords: Listy łacińskie; Korespondencja dyplomatyczna