``Kazanie na imieniny patronki Doroty świętey w imieniu [...] Xięzny Doroty z Broniszów Jabłonowskiey woiewodziny y generałowey ziem rawskich, miedzyrzeckiey, swickiey etc. etc. Starościny Pani y nayosobliwszey Dobrodzieyce moiey. Oddane w szczegulności do manuscriptow Jaśnie Oswieconey y Przeświętney Familij. Zapisane y offiarowane tak iak się napisało, opowiedziało y ogłosiło publicznie przu assystencij godnego auditora. Przez X. Marcina Wenclewicza proboszcza bnińskiego. Roku [...] 1759 dnia 6 lutego w kaplicy racackiey.''
[List Księdza Mariana Wenclewicza do Doroty Jabłonowskiej] ``Jaśnie Oświecona [...] Xiężna Pani y nayosobliwsza Dobrodzieyko moia'' k. 2-2v
Karty puste: 7-8
Keywords: Racot