["Excerpta ex actis consularibus Thorun[ensibus] 1600-1617"] (1617)
"Anno 1605" s. 46-58
Na kartach rkpsu, zapisanego na przeciętnej jakości papierze, występują słabo czytelne (przez złożenie arkuszy pap. w miejscu oprawy) dwa znaki wodne przedstawiające: 1. orła dwugłowego (prwdp. ukoronowanego) o sercowatej piersi s. 1-4, 13-16 - 2. jednorożca wspinającego się na skałę z syglami "S M M" u dołu na prostej banderoli z wypustkami s. 23-26, 29-30, 33-36, 45-48, 51-52, 55-58, 65-66, 69-70, 75-76, 79-84, 95-98, 101-102, 107-108, 111-114, 117-118, 123-124, 127-130, 133-136, 139-140.
Keywords: Toruń; akta radzieckie Toruń 16-17 w.; miasta 16 w.; miasta 17 w.; mieszczanie 16 w.; mieszczanie 17 w.; prawa miejskie 16 w.; prawa miejskie 17 w.; prawo miasta Torunia; sądy miejskie 16 w.; sądy miejskie 17 w.