Materiały dotyczące |sprawy polskiej we Francji i Anglii w okresie Wielkiej Emigracji: Kopie i bruliony memoriałów i not, składanych rządom Francji i Anglii z ramienia Hotelu Lambert, mocje w parlamencie i in. w latach 1842-1862 (1842)
6. ``Podniesienie Francji przez podniesienie Polski. Memoire'' (brul. memoriału do Napoleona III. ręką Niedźwieckiego) [pomiędzy 1848 a 1851] k. 35-49.
Aktów 8 i fragmenty.
Keywords: Paryż; Anglia; Francja; Archiwalia 19 i 20 w.; Emigracja polska w Anglii; Emigracja polska w Anglii po 1831; Emigracja polska we Francji; Emigracja polska we Francji po 1831; Emigracja Wielka; Korespondencja; Memoriały; polityka