``Budowle'' Majętności Kórnickiej w Dziećmierowie, Pierzchnie, Ziminie, Biernatkach, Szczodrzykowie, Gołuchowie, Runowie, Januszewie, Kijewie, 1854-1871 (1854)
Akta dotyczące różnych prac budowlanych (prowadzonych także na zamku kórnickim i w kościele w Bninie). W tym: korespondencja, wykazy potrzebnych napraw na folwarkach, wykazy materiałów potrzebnych do napraw, kosztorysy, rachunki, plany.
Poszyt rozerwany. Karty 2, 6-10, 26, 29, 35, 41-42, 52, 54, 59-60, 64, 72, 80, 89-91, 93, 99, 101-102, 104, 107, 109, 112, 122-123, 130, 134, 136-137, 143, 147, 151, 153, 166, 173-174, 179, 182, 187 są uszkodzone.
Keywords: Majątek; dobra ziemskie; Wielkopolska; Budownictwo; Bnin d. m; kościół; Dziećmierowo w; folwark; Gołuchów w; Januszewo w; Kijewo w; Kórnik; majętność kórnicka; Pierzchno w; Runowo w; Zimin w; Biernatki w; Szczodrzykowo w; doga do Kórnika; zamek; Budowle.; Budownictwo folwarczne.; Folwark Biernatki 19 w.; Folwark Dziećmierowo 19 w.; Folwark Januszewo 19 w.; Folwark Kijewo 19 w.; Folwark Pierzchno 19 w.; Folwark Runowo 19 w.; Folwark Szczodrzykowo 19 w.; Folwark Zimin 19 w.; Folwarki 19 w.; Korespondencja 19 w.; Majętność Kórnicka. II |Akta administracyjno-gospodarcze.