"Akta w sprawie Dominii Majętności Kórnik naprzeciw Annie Dorocie Wandelt Młynarce w Szczodrzykowie względem nabycia wiatraka tamecznego w moc zastrzeżenia sobie kontraktem z dnia 26 września 1828", 1845-1847 (1845)
Głównie korespondencja i odpisy dokumentów sądowych oraz m. in. polski przekład umowy dotyczącej sprzedaży ziemi pod Bninem, pod 2 wiatraki, Gottfriedowi Frommelt i jego następcom przez Teofilę z Działyńskich Szołdrską Potulicką oraz wysokości czynszu z nich po 7 wolnych latach z 1775 roku.
Karty 5, 8-9, 11, 15-16, 18, 20, 24, 27-28, 33, 55, 68, 73, 80-81, 83 są uszkodzone.
Keywords: Wiatraki; Bnin d.m; Kórnik; majętność kórnicka; Szczodrzykowo w; Korespondencja 19 w.; Majętność kórnicka 19 w.; Procesy; Procesy o czynsze