Spór proboszcza Niewiteckiego z Łodzi przeciw Tytusowi Działyńskiemu o reparację i budowę nowych budynków parafialnych, 1852-1856 (1852)
Głównie korespondencja i odpisy dokumentów sądowych oraz m.in. odpisy dokumentów: z 1460 r. i z lat czterdziestych 19 w.
Karty 1, 26-29, 39, 47, 65, 67-68, 70, 74, 79, 81, 84, 91, 93-94, 98, 101-103, 106-112 są uszkodzone.
Keywords: Kościół katolicki; Kórnik; majętność kórnicka; Łódź w; Korespondencja 19 w.; Kościoły; Majętność kórnicka 19 w.; Procesy sądowe; Procesy z kościołami