"Akta Dominii Majętności Kórnik w sprawie Xiędza Niewiteckiego w Łodzi naprzeciw [... Tytusowi] Działyńskiemu i Parafianom o zwolnienie pierwszego od obowiązku budowania i utrzymywania budynków proboszczowskich", 1853-1856 (1853)
Głównie korespondencja i odpisy dokumentów sądowych.
Okładka oraz karty 12-17, 19-20, 45, 51-52, 54, 57-60, 63, 68, 70, 79-81 są uszkodzone.
Keywords: Kościół katolicki; Łódź w; Kośćiół katolicki; Kórnik; majętność kórnicka; Korespondencja 19 w.; Kościoły; Majętność kórnicka 19 w.; Procesy sądowe; Procesy z kościołami