``Dlaczego tyle łez i zawodu'' (1935)
Dzieciństwo w Ostrowie Wielkopolskim, nauka w seminarium nauczycielskim w Inowrocławiu, bezrobocie wśród młodych nauczycieli, praca w szkołach pod Ostrowem: Grabów nad Prosną, Przytocznica do 1939 r. Przy tym listy w sprawie posady nauczycielskiej do Marii Janiszewskiej 1935-1937 (3) z Inspektoratów szkolnych w Lublinie i Ostrowie i Kuratorium w Poznaniu, fragm. Głosu Nauczyciela z 1937 r.
a 1964 484
Keywords: Przytocznica w. Ostrzeszów d. pow; Grabów n. Prosną m; Ostrzeszów d. pow; Lublin m. woj; Poznań m. woj; szkolnictwo; Ostrów Wlkp. d. m. pow; Lamki w; Ostrów Wlkp. d. pow; Gorzyce w; Ostrów d. pow; Inowrocław d. m. pow; Bezrobocie; Szkolnictwo polskie 1918-1939 r.