``Kartki z pamiętnika. Blaski i cienie administracji polskiej od 1919 do 1939 roku'' (1962)
Decernat prasowy przy Komisariacie Naczelnej Rady Ludowej w Poznaniu 1919, organizacja urzędów NRL, działalność Leona Janty Połczyńskiego, kontakty z konsulatem niemieckim w czasie plebiscytu na Śląsku, pertraktacje dyplomatyczne z Niemcami w Berlinie, stosunki wśród urzędników Ministerstwa b. dzielnicy pruskiej. Praca starosty kępińskiego, bezrobotni, sprawy wyznaniowe (katolicy, ewangelicy, Żydzi), kwestia niemiecka, szpiegostwo, stosunki z administracją pograniczną niemiecką. Legioniści w administracji państwowej w Wielkopolsce po przewrocie majowym, pobyt na stanowisku starosty w Gnieźnie od 1936 r., działalność mniejszości niemieckiej, przejście Działynia w ręce polskie
a 1964 495
Keywords: Kępno d. m. pow; Gniezno d. m. pow; Niemcy; mniejszość narodowa w Polsce; Działyń w; Gniezno d. pow; Bezrobocie; mniejszość narodowa w Polsce 1918-1939 r.; Plebiscyty 1921 Śląsk