``Wspomnienia z niwy społeczno-oświatowej'' (1962)
Służba na wsi, praca w kowalstwie. Towarzystwo Czytelni Ludowych, Uniwersytet Ludowy w Dalkach 1938/39. Praca przymusowa w Kandlewie, Tylewicach i Wschowie w latach 1940-1950. Działalność w zespołach artystycznych, amatorskich w l. 1945-1950 a później w Gromadzkiej Bibliotece Publicznej we Włoszakowicach (pow. Leszno)
a 1964 497
Keywords: Wschowa d. m. pow; Tylewice w; Wschowa d. pow; Włoszakowice w. Leszno d. pow; Kandlewo w; Dalki w; uniwersytet ludowy; Gniezno d. pow; Bibliotekarstwo; Biblioteki; Kowalstwo; Teatr polski amatorski; Uniwersytety ludowe