Wokabularz łaciński teologiczno-polityczny
Uwzględniono niewiele haseł, ale prawie każde z nich zostało szeroko omówione: "cum adjunctis" z przydaniem wielu wzmianek z literatury antycznej. Hasła: A - litera, abbas ( w tym: leges polonorum circa abbates, abominatio, abrasio-postrzyżyny, absentia, absintium, absolutio, abstinentia, abundantia ( z wymienieniem rzeczy, głównie roślin i zwierząt, i miejsc szczególnie w nie obfityjących), nobilis com adjunctis ( m.in. privilegia nobilium Polonorum), stemmata seu symbola: Dei, Deiparae, sanctorum, deorum atque dearum, simulacra seu imagines[...] singulorum deorum et dearum, (tylko od Abadir-Bacchus), magistratus, artefacta (w tym corona), animal cum adjunctis
Defekt- br. końca
Keywords: Prawo polskie; Słowniki staropolskie