Marcin Kromer - wypisy Stanisława Bodniaka z akt archiwów polskich i obcych
Kraków - Arch. Archidiecezjalne (Acta episcopalia vol. 18, 20, 23; Acta actorum capituli Cracoviensis rkps IV-VI0. - Arch. Uniwersytetu Jagiellońskiego (rkps 58). - Pelplin - Arch. Diecezjalne (kopiariusz korespondencji Szymona Mariciusa). - Warszawa - AGAD (Rachunki królewskie nr 168, wypisy z Libri legationum). - Królewiec - Staatsarchiv (Herzögliches Briefarchiv sygn.: B2, C1). - Wiedeń - Haus- Hof- und Staatsarchiv (Polonica I Alter Bestand 1544-1555)
a 1970 2976
Keywords: Bogdanów w., d. pow. Piotrków Trybunalski; Warszawa; m. Archiwum Główne Akt Dawnych; Kraków m. woj; archiwa; Historiografia