Materiały warsztatowe ``Stenogramów Anny Jambor'' (1951)
Notatki, chronologia historii powszechnej, poprawki do t. I red. pierwszej; streszczenie t. II i III, chronologia t. V; uwagi dla tłumacza niemieckiego Leo Koszelli. Historia pisania, metoda, charakterystyka i analiza Stenogramów Anny Jambor (wypowiedź autora z listopada 1965), brulion uwag aut. o pisaniu Stenogramów, projekty dedykacji autorskich
a 1973 520