Dokumenty osobiste Kaliksta Rucińskiego (1838-1925), dyr. "Vesty" w Poznaniu, właściciela folwarku Polityka
Metryki ur. i chrztu, ślubu z Anną Trąmpczyńską, metryka śmierci; świadectwa szkolne (w tym świadectwo maturalne z gimnazjum w Głogowie 1862) i uniwersyteckie z Wrocławia i Berlina; zaświadczenia policyjne o nienagannym zachowaniu się w Poznaniu 1865-1880 (2); zaświadczenia dotyczące służby wojskowej (5); zaświadczenie lekarskie 1870; paszporty pruskie z lat 1864 i 1881; testament z 1912 r.; fot. i wizytówki. Warunki dzierżawy Lusowa, pisma w sprawie podatków, zaświadczenia Banku Związku Spółek Zarobkowych w Poznaniu 1913; różne
Mf 8107
Keywords: Berlin m; Niemcy; Lusowo w; Poznań d. pow; Polityka w. Poznań d. pow; Głogów d. m. pow; gimnazjum; Poznań m. woj; banki; Metryki urodzeń, chrztów, ślubów i zgonów 19 w.; Paszporty; Testamenty 20 w.; Wizytówki 19 w.