Dokumenty osobiste i świadectwa ks. Franciszka Rucińskiego (1877-1946) kanonika kapituły poznańskiej
Świadectwa szkolne z Königliches Friedrich-Wilhelms-Gymnasium zu Posen 1890-1895; indeks Uniwersytetu Jagiellońskiego 1900; paszport 1932; legitymacje Polskiego Tow. Tatrzańskiego 1928-1933; dowód osobisty; różne kościelne w tym nominacje Piusa XI na dziekana kapituły katedralnej poznańskiej 1938 (perg.), ekspektatywa na stanowisko wikariusza generalnego diecezji poznańskiej wystawiona przez Augusta Hlonda 4 XI 1939 r.; "Akta Orderu Krzyża Komandorskiego Odrodzenia Polski" 1937-1938, w tym dyplom i gratulacje (oraz kopie podziękowań) m.in. od następujących: Więckowski Erwin tymczasowy prezydent miasta Poznania. - Winiewicz Józef red. "Dziennika Poznańskiego". - Jakóbiec Jan dr, kurator Okręgu Szkolnego Poznańskiego. - Scheffs Marceli konsul jugosłowiański w Poznaniu
a 1972 562
Keywords: Poznań m. woj; biskupstwo; Poznań; gimnazjum Fryderyka Wilhelma; Druki 20 w.; Odznaczenia zob. też Krzyże, medale, ordery; Ordery: Odrodzenia Polski - dyplom