``Antologia zapomnianej rocznicy, opracował Jan Gaździcki'' (1974)
Cz. 2. M.in. Zbiór biogramów, relacji, odpisów z druków, memoriałów, przemówień i polemik dotyczących sprawy Legionów Polskich, w tym relacja A. Patli: ``Moja żołnierska droga w Legionach Polskich'' [por. BK 11854]; Godecki Stanisław: ``Moje wspomnienia Peowiackie'' (rozbrojenie Niemców w listopadzie 1918 r. w Szadku, Zygrach i Zduńskiej Woli; Gałkówna-Lipska Helena: Historia ``Jednej Nocy w Krakowie z 30 na 31 października 1918 roku, czyli zrzucenie jarzma austriackiego''; Gałkówna-Lipska Helena:``Leon Kram 1894-1916'', w tym fragment dziennika z lat 1915-1916
a 1975 2432
Keywords: Szadek m; Sieradz d. pow; Zygry w; Zduńska Wola d. m. pow; Dzienniki 20 w.; Legiony Polskie w czasie I wojny światowej; Mowy 20 w.; Pieśni legionowe