``Powstanie wielkopolskie 1918-1919 w okręgu nadnoteckim'' (1962)
Sytuacja polityczna i wojskowa przed wybuchem powstania, wybuch powstaniawielkopolskiego; wyzwolenie Kcyni, Nakła, Wyrzyska, Wysokiej, Białośliwia, Osieka, Łobżenicy; walki powstańców pod Mroczną, Osiekiem, Ślesinem, obrona Kcyni, odrzucenie Niemców za linię Noteci.
a 1975 2157
Keywords: Mrocza; Kcynia k. Szubina; Osiek w. woj. bydgoskie; Ślesin; Łobżenica; k. Wyrzyska; Białośliwie w. k. Wyrzyska woj. bydgoskie; Nakło nad Notecią; Wyrzysk; Wysoka j. Wyrzyska w woj. pilskim; powstanie 1918-1919 wielkopolskie; Zbiory Ludwika Gomolca