"Pamiętnik okupacyjny" (1970)
Wybuch wojny i okupacja w okolicach Kórnika, działalność konspiracyjna w ramach grupy Związku Walki Zbrojnej w kolportażu tajnych gazetek na stacji kolejowej w Gądkach i okolicy, aresztowanie i śledztwo w Domu Żołnierza w Poznaniu, więzienie w Forcie VII w Poznaniu, w Zwickau, Budziszynie, Rawiczu, Sieradzu, Amberg w Bawarii ; wyzwolenie i powrót do kraju. Przy tym odpisy z prasy konspiracyjnej, ulotek itp. ; fot. grupy Polaków w Amberg po wyzwoleniu 1945 r., wycinki prasowe
a 1984 237
Keywords: Sieradz; Gądki; w; Kórnik 20 w; Zwickau; w Niemczech - więzienie śledcze 20 w; Amberg; więzienie 20 w. Niemcy; Budziszyn; Niemcy; Pamiętniki zob. też wspomnienia; Reklama zob. Ulotki; Ulotki; Ulotki reklamowe; Więzienia w okresie II wojny światowej; Więzienia w okresie II wojny światowej zob. też obozy karno-śledcze w Poznaniu i Żabikowie; wojna 1939-1945 II światowa; Wojny