"Okupacja hitlerowska Ziemi Kaliskiej 1939-1945" (1964)
Praca dyplomowa wykonana w I Studium Nauczycielskim w Poznaniu pod kierunkiem L. Gomolca. W aneksach odpisy protokołów pierwszego posiedzenia ugrupowań politycznych: Polskiej Partii Robotniczej, Polskiej Partii Socjalistycznej, Stronnictwa Demokratycznego, Stronnictwa Ludowego, Komitetu Ludowego i władz miasta Kalisza z roku 1945. W tekście fotokopie akt niemieckich dotyczących głównie prześladowania ludności polskiej.
a 1975 2431
Keywords: Kalisz; m., Polska Partia Robotnicza; Poznań I Studium Nauczycielskie 20 w; Kalisz m. 20 w; m., Polska Partia Socjalistyczna; Kalisz m., powiat 20 w; m., Stronnictwo Demokratyczne; m., Komitet Ludowy; m., Stronnictwo Ludowe; Demokratyczny ruch zob. ruch demokratyczny; Ludowy ruch zob. Ruch ludowy; Partie pol. zob teżKommunistische Partei Deutschland, Komunistyczna Partia Polsk; Partie pol. zob. też narodowa Partia Robotnicza, Nationalsozialistische; Partie pol. zob. też Stronnictwo Narodowe, Stronnictwo Prawicy Narodowej; Partie polityczne; Polska Partia Robotnicza, Polska Partia Socjalistyczna; Polska żjednoczona Partia Robotnicza, Stronnictwo Demokratyczne,Stronnictwo Ludo; Ruch demokratyczny; Ruch ludowy; wojna 1939-1945 II światowa; Wojny; Zbrodnie wojenne