"Powiat wągrowiecki w latach okupacji hitlerowskiej 1939-1945" (1965)
Praca dyplomowa wykonana w I Studium Nauczycielskim w Poznaniu pod kierunkiem L. Gomolca. W aneksach m.in. relacje Joanny Piątkowskiej z Bracholina; odpisy akt z Zarządu Powiatowego ZNP w Wągrowcu, Powiatowej Rady Narodowej - Wydział Spraw Wewnętrznych w Wągrowcu, dotyczących walki zbrojnej z Niemcami w kraju i zagranicą; ogólne straty wojenne w powiecie wągrowieckim
a 1975 2431
Keywords: Wągrowiec m. w woj. pilskim, Powiatowa Rada Narodowa, Wydział Spraw Wewnętrznych, 20 w; Bracholin; w. k. Wągrowca; Wągrowiec m. w woj. pilskim, Związek Nauczycielsktwa Polskiego, Zarząd Powiatowy 20 w; wojna 1939-1945 II światowa; Wojny; Wspomnienia 20 w.; Wspomnienia zob. też pamiętniki