Wspomnienia 1911-1981. 1981 (1981)
Sytuacja ekonomiczna robotnika rolnego na ziemi chełmińskiej w okresie międzywojennym-dniówka, wykaz naturaliów, udział w kampanii wrześniowej, obóz jeniecki, praca na roli w Niemczech, porównanie niemieckiej organizacji pracy z polską.
Wiersze autora z okresu II wojny światowej.
Keywords: Ziemia Chełmińska; Niemcy; rolnictwo; praca przymusowa; obozy 20 w.; robotnicy 20 w. praca; wojna 1939-1945 II światowa