Bez tytułu 1939-1977 (1977)
Wspomnienia z okresu II wojny światowej przeżytej w Grodnie, prace dorywcze w latach 1945-1949, służba wojskowa, sprawy osobiste, zatrudnienie w fabryce porcelany stołowej w Jaworzynie Śląskiej, po zwolnieniu z fabryki bezskuteczne poszukiwania pracy, założenie prywatnego warsztatu, aresztowanie pod zarzutem nadużyć gospodarczych, starania o wyjazd z Polski do Związku Radzieckiego, USA, RFN.
Brak k. 80-82
Keywords: Śląsk; Białoruś; Jaworzyna Śląska; m; Grodno; okupacja; robotnicy 20 w. praca; wojna 1939-1945 II światowa; wojsko 20 w.