Ojczyzna i wolność. Cz.1 1939-1949 (1981)
Dzieje walki narodu polskiego w latach II wojny światowej, działalność partyzantki AK na terenie całego kraju ze szczególnym uwzględnieniem działań Mariana Biernacika (ps. Orlik), Teofila Szeląga (ps. Miecz) oraz "Spokojnego", sabotaż w "Dorze"- wytwórni V-1 i V-2, współpraca z ugrupowaniem partyzantki radzieckiej Piotra Werszyhory (ps. Broda) i udział w przełamaniu obrony niemieckiej na Podlasiu prze Armię Czerwoną, działalność Mikołaja Kuzniecowa (vel Paula Sieberta). Obraz stosunków politycznych, narodowościowych i sytuacji wojskowej na Wołyniu. Próby pczeciw- działania wypaczeniom socjalizmu w Polsce Ludowej, okoliczności założenia NSZZ "Solidarność".
Akc.: c 1986 344
Keywords: Wołyń; okupacja; Podlasie; wojna partyzancka; robotnicy 20 w. praca; wojna 1939-1945 II światowa; wojsko 20 w.