Życiorys 1919-1981. 1981 (1981)
Krótki życiorys syna emigranta polskiego we Francji, od 14 roku życia praca w kopalni węgla kamiennego, lewicowe poglądy społeczne i polityczne, udział w strajkach. Po II wojnie światowej powrót do Polski, praca zawodowa, życie rodzinne, rozczarowania, od 1966 r. renta inawalidzka.
Akc.: c 1986 345
Keywords: Francja; emigracja; Śląsk; robotnicy 20 w. praca; strajki 20 w.; wojna 1939-1945 II światowa