Moje życie 1939-1980. 1981 (1981)
Praca pod ziemią w kopalni "Modrzejów" w okresie II wojny światowej, po wyzwoleniu przeprowadzka na Ziemie Odzyskane i zatrudnienie w kopalni "Dymitrow" w Bytomiu, nauka szkolna i studia górnicze, działalność w PPS, PZPR i Związku Zawodowym Górników, awans zawodowy i polityczny: funkcja przewodniczącego Powiatowej Rady Narodowej w Będzinie, stanowiska dyrektorskie w kilku kopalniach w Katowicach, kontakty służbowe z wieloma osobistościami m.in. Edwardem Gierkiem i Zdziasławem Grudniem. Analiza błędów kierownictwa partii, które doprowadziły do kryzysu politycznego 1980 r.
Akc.: c 1986 363
Keywords: Bytom; kopalnia węgla; m; Katowice; Będzin; Powiatowa Rada Rada; Ziemie Odzyskane; Śląsk; robotnicy 20 w. praca; robotnicy 20 w. wykształcenie; wojna 1939-1945 II światowa