Życiorys własny robotnika 1897-1981. 1981 (1981)
Nauka zawodu w czasie I wojny światowej, ustabilizowanie i dostatnie życie w okresie międzywojennym, praca fizyczna podczas okupacji hitlerowskiej, uruchomienie Drukarni Państwowej nr. 1 w Gliwicach w 1945 r., obraz warunków pracy, rozwój drukarni oraz miasta, praca społeczna w Polskim Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów, od 1976 r. funkcja przewodniczącego Zarządu Odziału w Gliwicach. Porównanie zarobków i cen okresu międzywojennego z obecnym.
Akc.: c 1986 366
Keywords: Gliwice; Drukarnia Państwowa nr. 1; m; Śląsk; miasto 20 w.; robotnicy 20 w. praca; wojna 1914-1918 I światowa