Jak stałem się robotnikiem. 1981 (1981)
Obraz wsi Turze Stare na Mazowszu, stosunki społeczne, kultura rolna, szkoła, parafia, poczytne gazety, rozbrajanie Niemców w Warszawie w 1918 r., udział w wojnie polsko-radzieckiej, przeżycia w niewoli. Praca w leśnictwie w Porzeczu na Grodzieńszczyźnie, działalność w PPS. W okresie II wojny światowej pobyt na Syberii i w Kazachstanie, opis kołchozu, warunki bytowania Polaków. Powrót do kraju i osiedlenie się na Ziemiach Odzyskanych, objęcie wójtowstwa gminy Marzecin, praca w PGR Górzno na stanowisku rządcy. Przeprowadzka do Wałbrzycha i zatrudnienie w Kopalni Węgla Kamiennego ``Victoria'', działalność w Zarządzie Powiatowym Stowarzyszenia Ateistów i Wolnomyślicieli, obszerniejsze poglądy na ustrój i położenie klasy robotniczej i chłopskiej w II Rzeczypospolitej i w Polsce Ludowej, stosunek do PZPR, pogląd na demokracje wewnątrzpartyjną, stosunek do biurokracji, krytyka Kościoła Katolickiego i NSZZ ``Solidarność''.
Akc.: c 1986 383
Keywords: Wałbrzych; m; Stowarzyszenie Ateistów i Wolnomyślicieli - Zarząd Powiatowy; Kopalnia Węgla ``Victoria''; Kazachstan; zesłania; Syberia; Rosja; Warszawa; Porzecze; leśnictwo; Białoruś; Grodzieńszczyzna; Ziemie Odzyskane; Śląsk; Turze Stare; w; Mazowsze; deportacje 20 w.; robotnicy 20 w. praca; robotnicy 20 w. wykształcenie; wieś 20 w.; wojna 1939-1945 II światowa