Historia mojego życia 1939-1981. 1981 (1981)
Obraz dzieciństwa półsieroty wiejskiego w okresie II wojny światowej, nauka szkolna, zdobycie zawodu, zatrudnienie w Stoczni im. Lenina w Gdańsku, opis montażu rur olejowych na statku, nadużycia kadry kierowniczej, wykorzystywanie czasu pracy robotników dla prywatnych potrzeb. Przebieg strajków 1970 i 1980 r.
Akc.: c 1986 385
Keywords: Pomorze; Gdańsk; m; robotnicy 20 w. praca; robotnicy 20 w. wykształcenie; strajki 20 w.; wieś 20 w.; wojna 1939-1945 II światowa