Życiorys 1926-1981. 1981 (1981)
Dzieciństwo w Rudniku w rodzinie bezrobotnych, opis warunków życia, wspomnienia szkolne, naloty niemieckie we wrześniu 1939 r., przymusowy wyjazd na roboty, pobyt w obozie przejściowym w Krakowie, zatrudnienie w ogrodnictwie Fritza Handke w Sulechowie, pomoc robotnikom radzieckim, po wyzwoleniu powrót w rodzinne strony, działalność w PPR i Związku Walki Młodych, służba wojskowa, praca w MO, starania o zwolnienie ze służby, rozmowa z Bolesławem Bierutem, rezygnacja z działalności politycznej i społecznej, zatrudnienie na stanowisku palacza centralnego ogrzewania w Zakładach Wailiniarsko-Koszykarskich w Rudniku, sprawy rodzinne (dziesięcioro dzieci) oraz związane z budową domu. Pobyt w Berlinie Zachodnim na zaproszenie Handkego, kryzys zaufania do władz, negatywna ocena dorobku pomimo wytężonej pracy.
Akc.: c 1986 392
Keywords: Niemcy; Rudnik; m; Kraków; obóz przejściowy; Berlin Zachodni; Sulechów; Małopolska; obozy 20 w.; robotnicy 20 w. praca; robotnicy 20 w. wykształcenie; wojsko 20 w.