Wspomnienia 1955-1981. 1981 (1981)
Dzieciństwo spędzone na wsi w wielodzietnej rodzinie rolnika, alkoholika, opis ciężkiej pracy matki, pomoc w gospodarstwie, dorywcze prace zarobkowe, nauka szkolna, znęcanie się nad rodziną, zatrudnienie w PGR i założenie własnej rodziny, refleksje dotyczące wartości pracy i ciepła ogniska domowego w życiu człowieka. Załączone dokumenty świadczące o aktywności społecznej.
CD 34a, dypl.
Keywords: alkoholizm 20 w.; robotnicy 20 w. praca; robotnicy 20 w. wykształcenie; wieś 20 w.