Los szczęścia, przypadki czy konieczności czasów? 1926-1981. 1981 (1981)
Dzieciństwo spędzone w Poznaniu, podczas okupacji hitlerowskiej nakaz pracy w Wyższej Szkole Ogrodniczej, a następnie w ogrodnictwie R.Seiferta na Ratajach, przesłuchanie na gestapo w sprawie przekazywania paczek i korenspondencji więźniom Fortu VII. Wyzwolenie wyjazd na Ziemie Odzyskane do Międzyrzecza, tamże współudział w tworzeniu Stacji Państwowego Przedsiębiorstwa Traktorów i Maszyn w Poznaniu, kłopoty z pełnieniem funkcji kierowniczych związane z brakiem wykształcenia, problemy zdrowotne i konieczność rezygnacji z pracy zawodowej.
Akc.: c 1986 396
Keywords: Poznań; m; Międzyrzecz; Stacja Państwowego Przedsięborstwa Traktorów i Maszyn; Ziemie Odzyskane; Wielkopolska; robotnicy 20 w. praca; robotnicy 20 w. wykształcenie